Dooroomin tarina

 

Huolella hautunut coworking-yhteisö

Mistä kaikki alkoi?

Syksyllä 2016 Tero O. Nieminen kutsui kuusi tuttua pienyrittäjää lounastamaan kanssaan Rautatienkadun Taivaanrantaan. Reilut kolme vuotta aikaisemmin Turun Logomossa mieleen syöpynyt ajatus ei ollut jättänyt rauhaan: jos Lahdessa olisi vastaava coworking-tila, siirtäisi Thero Design toimistonsa välittömästi kotikellarista yhteisöllisiin työtiloihin.

Lue alta koko tarina.

Vuodet vierivät, mutta ”Lahen Logomoa” ei Teron toiveista huolimatta ilmaantunut ydinkeskustaan.

Omat ajatukset olivat jalostuneet alustaviksi ratkaisuvaihtoehdoiksi, ja siksi yrittäjäporukka lounasti nyt Taivaanrannan kabinetissa. Yksi vaihtoehdoista tarkoitti pienehköä toimitilaa, jonka tutut yrittäjät yhdessä omiin tarpeisiinsa vuokraisivat.

Visioista suurin ja kaunein oli täysverinen coworking-tila, josta myös muut kuin paikan vakivuokralaiset voisivat varata erilaisia tiloja: työpöydän vaikka vain päiväksi tai viikoksi tai neukkaritilan tarpeen mukaan. Yksi hulppea tilakin oli jo mielessä. Upean funkkistalon vanha pankkisali toimistohuoneineen oli ollut jo pitkään tyhjillään.

Dooroomin avajaisia vietettiin syksyllä 2017, ja nyt Tero työskentelee yli 30 muun doonarin kanssa Lahden ytimessä, ja käy toisinaan lounaalla Taivaanrannassa tien toisella puolella. Ajatuksen hautuminen otti vuosia, mutta sitten kun alkoi tapahtua, tapahtui vauhdilla.

– Visio toteutui Think big -kaavalla ja saimme lentävän lähdön. Toimistot ja työtilat täyttyivät nopeasti puskaradion avulla sekä mediahuomion myötä. Joka suunnasta toisteltiin samaa positiivista viestiä: vihdoinkin coworking-ratkaisu Lahden keskustassa, Tero kertoo.

Ammatillista verkostoitumista – tai sitten ei


Moni doonareista työskentelee viestinnän ja markkinoinnin parissa, mutta ei läheskään kaikki. Ja se jos mikä sopii Dooroomin konseptiin. Coworking-tilasta pienyrittäjä voi löytää kumppaneikseen luottopelaajia, joiden kanssa asiakkaille voidaan tarjota isompia kokonaisuuksia kuin kenenkään yritys yksin.

– Dooroomin ovella ei kuitenkaan ristikuulustella, millaista osaamista tulijalla olisi antaa verkostolle. Kaikki toimialat ja toimijat ovat tervetulleita, sillä mikään ei virkistä yhtä hyvin kuin kahvitauko ”oman kuplan” ulkopuolella, Tero toteaa.

Ajatusten tuulettaminen eri alojen ihmisten kanssa onkin yksi yhteisön tarjoama luontaisetu. Toisinaan myös syödään aamiaista yhdessä tai lounastetaan vapaamuotoisten Mitä doonari doonaa? -yritysesittelyjen äärellä.

Tero kertoo, että Dooroomin keskeinen sijainti on huomattu myös tapahtumajärjestäjien keskuudessa. Tarkoituksella avaraksi jätetty vanha pankkisali palvelee myös tapahtuma-areenana iltaisin ja viikonloppuisin. Salissa on jo toteutettu Dooroomin ensimmäinen oma tapahtumatuotantokin: kaikille kiinnostuneille maksuttomat Yrittäjän Eläkeperkajaiset.

Mielenkiintoinen uusi avaus oli myös Lahti Fringe Festivalin tapahtumatoimiston sijoittuminen Dooroomiin kuukaudeksi. Rautatienkadulle ikkunansa avaavasta Akvaario-neukkarista kuoriutui muutamaksi päiväksi festivaaliradion studio.

– On aina hauska viritellä uusia kuvioita, joita ei ole ennen toteutettu. Dooroomissa on niin innovatiivista porukkaa, että täältä on lupa odottaa myös ihan uusia liikeideoita ja totutun ajattelun kyseenalaistamista.

Itse asiassa yksi uusi yritys on jo syntynyt doonareiden löytäessä toisensa ja osaamisensa. Yritysten kasvuhalusta ja hyvästä tekemisen meiningistä kertoo sekin, että coworking-yhteisössä oli keväällä 2018 kaksi työharjoittelijaa, joista molemmat työllistyivät harjoittelunsa jälkeen doonareiden yrityksiin.

 

Yrittäjyyteen salakavalasti yllyttävä yhteisö


Toinen Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoista oli harjoittelijana Dooroom Lahti Oy:ssä ja sai näin coworking-arjen pyörittämisen ohella näköalapaikan lahtelaisten yrittäjien arkeen. Kokemus oli molemmin puolin niin positiivinen, että tarkoituksena on tarjota jatkossakin harjoittelupaikkoja esimerkiksi juuri liiketalouden opiskelijoille.

– Pauliina totesi, ettei harjoittelun jälkeen pidä ollenkaan mahdottomana, että ryhtyisi itsekin joskus yrittäjäksi. Lahden alueella Ladec tarjoaa yritysneuvontaa aloitteleville yrittäjille, mutta käytännön jeesiä saa myös meiltä pitkän linjan yrittäjiltä Dooroomista, Tero lupaa.

Jotakin Dooroomin hengestä kertoo myös talon ”kahvipolitiikka”. Kun tilat valmistuivat remontin jälkeen, tilattiin testiin ison kansainvälisen toimittajan kahviautomaatti. Doonari toisensa jälkeen yllättyi positiivisesti automaattikahvin mausta, ja hetken jo tuntui, että automaatti oli saapunut jäädäkseen. Vaan toisin kävi.

Dooroomiin hankittiin kahvinkeittimet ja tehtiin sopimus paikallisen Kahiwa Coffee Roastersin kanssa. Doonareille ja heidän palaverivierailleen tarjottaisiin Kahiwilasta aina tuoretta lähellä paahdettua kahvia, joka on takuulla eettisesti tuotettu, ja kaiken muun hyvän lisäksi erittäin hyvän makuista.

Niin sen tietysti pitää ollakin. Jos – ja kun – läheltä löytyy osaamista, hyviä tuotteita ja palveluita, hyödynnetään ensisijaisesti niitä. Ollaanhan kuitenkin mainettaan paremmassa Business Cityssä.


teksti: doonari Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali Ky
kuva: doonari Aki Loponen, Pictuner Oy
Rakennusvaiheen kuvat doonareiden kännyköistä.

Doonarit

Dooroomista löydät Lahden innovatiivisimmat yrittäjät sekä joukon mielenkiintoisia yhdistyksiä ja muita näkemyksellisiä toimijoita. Tule mukaan!

Jaa: